Koşu bandı motoru, tartışmasız koşu bantlarında önemi bir ayrı olan parça motordur. Motorlar genel olarak cihazlarda ön tarafta ve plastik kapakların sol alt kısmında yer almaktadır. Koşu bandının farklı farklı marka ve modellerinde bu motorların güç ve çalışma prensibi farklılıklar göstermektedir.
Evlerde kullanılmak amaçlı olarak tercih edilen koşu bantlarında genel olarak kömürlü DC tipi motorlar bulunmaktadır. Spor salonlarında ise daha bir profesyonel model olan AC tipi modeller kullanılmaktadır. AC tipi motorların kalabalık mekânlarda tercih edilmesinin sebebi ise yoğun kullanıma oldukça alışkın ve uygun olmalarıdır.
Koşu Bandı Motoru Neden Yanar? Arızalanır
Birazdan bahsedeceğimiz durumlar koşu bandı motorunun hasar almasına, ömrünün kısalmasına hatta bozulmasına bile yok açacaktır. Arıza oluştuğu zaman E1, E2 ve E3 gibi hata kodları alabilirsiniz. Bu kodlar cihazın markasına ve modeline göre sürekli olarak değişmektedir. İsterseniz motorlarda oluşan arıza sebeplerine biraz göz atalım.
- Tüm cihazlarda bulunan motorların kendilerine özgü taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasiteler marka ve model olarak sürekli değişmektedir. Bundan dolayı taşıma kapasitesinden fazla yük yüklemek cihaza ve özellikle motora ciddi zarar vermektedir.
- Daha çok ev tipi motor modellerinde aralıksız 60 ila 120 dakika arası kullanılması.
- Ömrü bitmiş yani eskimiş palet ve zemin kullanılması.
- Çalışmaz halde veya bozuk silindir kullanımı.
- Herhangi sıvı teması ile ve daha birçok nedenden dolayı koşu bandı motorunda arıza meydana gelebilmektedir.
- Koşu bandı için gerekli olan yağın kullanılmaması veya yanlış bir şekilde kullanılması da buna örnek olabilir.
Koşu Bandı Motoru Tamir Edilir Mi?
Hasar oranı yüksek olmayan diğer tüm arızalı motorların tamiri genellikle mümkün olmaktadır. Tabi bu durum motorun kullanmadan dolayı yıpranma ve markasına göre de değişiklik göstermektedir. Motorun sahip olduğu motor gücü ne kadar düşükse tamir etme oranı da bir o kadar düşüktür. Koşu bandınızın sürekli olarak bakımını yapmanız da koşu bandı motoru dâhil cihaz içerisinde bulunan diğer tüm parçaların sağlığı açısından oldukça önemli bir işlemdir.